Gluteeniton ruokavalio – vallitseva ruokatrendi

Gluteenittomuudesta on kasvamassa parhaillaan kuumin vallitseva ruokatrendi ja gluteenittomia tuotteita käyttävät keliaakikoiden lisäksi gluteenille yliherkät ihmiset, sekä monet muut, jotka tuntevat olonsa paremmaksi syödessään gluteenittomasti. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu, että gluteeni voi aiheuttaa oireita myös niille, jotka eivät sairasta keliakiaa. Keliakian rinnalle on noussut uusi ilmiö, gluteenisensitiivisyys, joka askarruttaa niin tutkijoita kuin terveydenhuollon ammattilaisia ja kiinnostaa kovasti myös tavallisia kansalaisia. Aihetta tutkitaan parhaillaan kiivaasti.

Ruokatrendinä gluteeniton ruokavalio (vehnän, rukiin ja ohran välttäminen ruokavaliossa) leviää jo maailmalla. Tavalliset viljat korvataan esimerkiksi riisillä, tattarilla, hirssillä ja maissilla. Ei välttämättä olla keliaakikkoja, mutta silti gluteenille yliherkkiä. Yhdysvalloissa gluteeniton ruokavalio onkin ollut jo jonkin aikaa trendikkäimpien ruokavalioiden listalla, ja gluteenittoman ruokavalion nimeen vannovat mm. useat julkisuuden henkilöt. Gluteenittoman ruokavalion uskotaan auttavan mm. vatsan sekä ihon hyvinvointiin, mutta tästä ei ole suoraa tieteellistä näyttöä.

Miksi gluteeni sitten aiheuttaa ongelmia niin monelle? Yksi mahdollinen selitys tälle on se, että vehnässä viljana on vuosituhansien myötä tapahtunut muutos, jolloin gluteenin määrä on lisääntynyt. Muutoksen taustalla on ehkä enemmän teknologisia ratkaisuja kuin ravitsemuksellisia syitä. Lisäksi gluteenin käyttö elintarviketeollisuudessa on lisääntynyt voimakkaasti kaikkialla maailmassa, erityisesti niissä osissa maailmaa, joissa on eurooppalaisväestöä. Euroopassa gluteenin kulutus vaihtelee 10g ja 20g välillä päivässä, mutta osa väestöstä saa gluteenia ravinnostaan jopa 50g vuorokaudessa. Siten myös sellaiset ihmiset, joilla ei ole erityistä riskiä, saattavat altistua elämänsä aikana jonkin tyyppiselle gluteenireaktiolle. (Viite: Keliakialiiton lehti 4/12)

Gluteeniton ruokavalio ei sisällä lainkaan tai sisältää korkeintaan hyvin vähän gluteenia. EU-asetuksen mukaan gluteeniton tuote voi sisältää pelkästään luontaisesti gluteenittomia viljoja, vehnätärkkelystä tai gluteenitonta kauraa, joiden gluteenipitoisuus jää alle 20 mg/kg. Gluteeni vältetään karsimalla ruokavaliosta vehnän sukuiset viljat vehnä, ohra ja ruis. Keliaakikolle viljojen gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurioita, mikä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä.

Kaura ja vehnätärkkelys on hyväksytty Suomessa osaksi gluteenitonta ruokavaliota. Vehnätärkkelys ja kaura voi kuitenkin aiheuttaa oireita herkimmille keliaakikoille, usein ihokeliakiaa sairastaville. Tiukalla gluteenittomalla ruokavaliolla olevat henkilöt voivat käyttää ainoastaan luonnostaan gluteenittomia viljoja.

glut maailma ryhmä.jpg

Gluteeniton maailma pitää sisällään kattavan valikoiman turvallisia ja laadukkaita keliaakikoille ja gluteenisensitiivisyydestä kärsiville soveltuvia gluteenittomia tuotteita. Tutustu ja lue lisää tarkemmin osoitteessa: www.gluteenitonmaailma.fi

Tuotevalikoimasta löydät mm. Gluteeniton Maailma Luomu- sarjan sekä Schnitzerin korkealaatuiset gluteenittomat luomutuotteet, Les Recettes de Celiane- tuotemerkin gluteenittomat leivoskeksit ja muffinssit kuten myös laadukkaat ja monikäyttöiset Jytte- ja Teff- jauhot.
 
Gluteenittomat tuotteet löytyvät myös Oriolashop.fi:stä täältä